Pas, ESTA, Bagage & TSA

Regler når du rejser til USA

Du bør selv kontrollere flg. oplysninger, da indrejsereglerne i usa, ofte ændres.(prøv at tjekke med dit flyselskab eller den Amerikanske ambasade i Danmark)Pas.Danmark har en særaftale med USA, derfor skal passet for danske statsborgere, blot være gyldigt i den periode, man opholder sig i landet. (For de fleste andre lande, gælder der en 6 md. regel efter endt ophold)

Indrejse programmer

For danske statsborgere er det som regel, rimeligt nemt at få indrejse tilladelse til usa. Men uden de rigtige tilladelser, risikerer du at blive afvist allerede ved Check-in.Som dansk statsborger kan du rejse under det amerikanske ”Visa Waiver Program”. Dette gør du ved at ansøge om et ESTA bevis. (Electronic System Travel for Aurthorization) Det ansøger du om elektronisk via den Amerikanske Ambassade i København, senest 72 timer før afgang. Er det første gang du ansøger, vil vi dog anbefale at du ansøger i så god tid, at evt. ”problemer” kan nå at blive løst. Det koster p.t 14 us$ og er gyldig i 2 år.På forsiden af Den Amerikanske Ambassades hjemmeside, vil der være et link (blå firkant med ESTA skrevet indeni) som fører dig til en side omhandlende reglerne for ESTA, her er der endnu et link “Go to the ESTA Registration” der fører dig direkte til ansøgnings skemaet.Ansøgnings skemaet skal nu blot udfyldes og du vil straks modtage dit ESTA bevis til at printe ud. Navne i PAS og på ESTA skal være ens.Det næste du har brug for er APIS (Advanced Passenger Information System)Det handler ganske enkelt om, at du senest ved Check-in, kan oplyse om hvor du opholder dig den første nat. (adressen). Flere flyselskaber har et link, så du kan registrer dig on-line hos dem. Det er også muligt (og en god ide) at gå ind og update dit ESTA bevis på den Amerikanske hjemmeside, udfylde første nat feltet og printe den nye version ud. Dette er gratis, når du har et gyldigt ESTA bevis. Du kan også skrive fly information på beviset. Jo flere info der er på ESTA beviset, jo lettere er det i den amerikanske pas kontrol.Tilsidst vil du ved Check-in eller i flyet, modtage en formular der skal udfyldes før du ankommer til pas kontrollen (Costoms Declaration).Den minder meget om de spørgsmål du har udfyldt på ESTA ansøgningen.

Bagage

Lås kun din kuffert, hvis du bruger en godkendt TSA lås. (The Transportation Security Administration) TSA er dem som kontrollerer bagagen før de kommer ombord og før de frigives i lufthaven i USA. Når du bruger en TSA godkendt lås, har TSA kontrolleren en ”Hoved nøgle”, som kan åbne låsen. Har du låst du din kuffert med andet end en TSA lås, forbeholder de sig ret til at bryde låsen op – på din regning!! Det gælder også for de låse som er inbygget i selve kufferten.TSA låse kan købes i de fleste kuffert butikker, butikker der sælger rejse tilbehør og fås både som hængelåse og som kuffert remme.(Vi har selv oplevet denne kontrol flere gange, så vi anbefaler, at man kun benytter sig af TSA lås og ikke tager ”chancen”)

Paskontrollen

Her må du væbne dig med tålmodighed. Der er en kø til amerikanerne og en kø til alle andre. Det tager meget lang tid, og man må blot vente. Det eneste du kan gøre er, at have styr på dine papirer og håbe at alle dem der er foran dig, gør det samme. Tolderen har ofte en del spørgsmål, om hvad du skal lave, hvor længe du er i landet osv. Det er en dårlig ide at lave sjov med Tolderen, vi har endnu ikke oplevet en af slagsen med humor. Det virker som om at det er TTT reglen der arbejdes efter. Ting tager tid.

Skrevet af Sanne Juel – opdateret 2021